Meze Severlerin Bilmesi Gereken 5 Bilgi

Meze seveler en iyi meze nerede yenmeli, hangi mezenin mevsimi ve hangisi hangisiyle daha iyi olur tabii ki biliyor. Biz sizin için tarihten sayfalara göz attık, en güzel muhabbetlerin masası güzel sofralarınızın birçok anıya ev sahipliği yaptığını biliyoruz.

Meze kültüründen birkaç bilgi ile ev sahipliği yaptığınız akşamların vakıfı olmanızı, ortamın ufak anekdotlar verecek kişisi olmanız için birkaç bilgiyi size hemen iletiyoruz.

Çilingir Sofrasının Büyüğü

Rakı sözcüğü en başlarda “arak”, tutkunlarına ise “arak-nuş” denirdi. Rakı sözcüğünün “araki ya da “ariki” sözcüğünden türemiş olduğunu düşünüyorlar.

Araki Arapça’da “terleten” anlamına geliyor. Bu kelime Afrika, Asya, Amerika ve Okyanusya’da da farklı varyasyonlarla da söyleniyor.

Meze Ne Demek?

9. ve 10. Yüzyıllarda Farsça’dan çokça kelimenin Türkçeye girdiğğini biliyoruz. Mezenin Farsça’da lezzet anlamına gelen “”maza”dan geldiği düşünüyorlar.

Doğu Akdeniz ticaretinde önemli rol oynayan Cenevizliler bu sözcüğü ilk olarak doğu topraklarında duyduklarını söylüyor.

Meyhaneler Şehri

Bizans İmparatorluğu başkenti ilan edilen İstanbul o zamanlardan beri meyhaneler şehri olarak bilinmekte. Tavernalar, rakılar ve müdavimler artık evlerinde de kendi meyhanelerini kurabiliyor. Siparişler Mezeköy’den!

Aslan Sütü Ne Demek?

İzmir’deki Anastapoulos kardeşlerin, şimdiki Bornova Caddesi’nde bulunan meyhanesinden çıkmadır Aslan Sütü. Meyhanedeki fıçıların üzerinde ailenin kendi amblemi olan aslan figürleri bulunurmuş. Zamanla dilden dile de yayılmış.

Fasıllar, Şenlikler ve Müzikler

Fasıl, Türk Müziği geleneğinde aynı makamdan eserlerin belirli kurallar çerçevesinde seslendirilmesidir. İcra biçimi değil de besteleme düzeni gibi. Ancak meyhaneler, müzikler ve seslerle fasıl artık bir konser olarak da kabul ediliyor.

Meze Kültürü Nedir, Nasıl Benimsenmiştir?

Meze ana yemek yerine geçmeden, başlangıç ya da sofranızın rengi olarak adlandırabileceğimiz bin bir çeşit farklı lezzettir. Kültürümüzde vazgeçilmez bir yere sahip olan mezeler çoğu zaman sofraların ayrılmaz bir parçasıdır, özellikle akşam yemeklerinde.

Küçük porsiyonlarda ağızda büyük bir tat bırakan mezelerin sofralardaki görüntüsü de özel günlerde en çok tercih edilmesinin sebebidir. Meze İtalya’da Antipasta, Fransa’da (Hors d’ouvre) “Ordövr”, İspanya’da “Tapas”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye anılır.

Meze Kültürü Nedir?
Meze Kültürü Nedir, Nasıl Kazanılır?

Meze Kültürü Nedir?

Hangi ağzının tadını bilen uygarlığın mezeyi bulduğu bilinmiyor. Ancak zeytinyağını ilk Giritliler bulduğu için ilk mezeyi de onların yaptığı kabul ediliyor.

Bunun yanında zeytinyağının kendi başına, baharatlarla iyi bir meze olduğu da doğru. Zeytinyağının bulunması yemek kültüründe çok önemlidir. Yeni bir çağ ve başlangıç denebilir.

Daha aromatik ve lezzetli yemekler yapılmasını sağlayan zeytinyağı mezenin başlangıcı olmuştur.

Meze
En Leziz Mezeler İçin Doğru Yer, Mezeköy

Meze Ne Demek?

Meze sözcüğü etimolojik olarak incelendiğinde, kökenlerinin İranlıların kullandığı “Maza” kelimesine dayanıldığı düşünülmektedir. Maza lezzet anlamına gelmektedir.

Mezenin Tarihçesi

Zeytin ağacının en eski zamanlarda Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda yetiştiği söyleniyor. Bu durum zeytinyağına ilişkin ilk hamleninde Giritliler tarafından yapıldığını gösteriyor.

Belirgin izler, Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne kadar uzanıyor. Zeytinyağı kültürü Akdeniz’deki diğer kavimlere Giritliler sayesinde yayılmıştır.

Meze Kültürü Nedir?

Meze denince akla uzun masalarda hoş sohbetler, sevdikleriniz gelebilir. Mezeler Türk kültüründe kimi yerde yemek, kimi yerde aperatif olarak yer buluyor.

Ancak mezenin Türk mutfağındaki asıl yeri masayı rengarenk donatmak ve zenginliğini göstermektir. Görsel olarak albeni arttıran bir havaya sahip olan mezeler karın doyurmanın yanında keyifli bir atmosfer de sağlıyor.

Ana yemekler soğumanın verdiği telaşın yerine mezeler yavaş, sakin ve dinlenerek yemek yemenin keyfini yaşatıyor. Mevsimine göre taze hazırlanan mezeler bulmalısınız. Yazın patlıcan biber, ilkbaharda enginar, güz mantarı, kış lahanası gibi her mevsimin kendine has taze mezeleri vardır.

Yeni Meze Kültürü

Yeni Meze Kültürü: Ev Sipariş

Pandemi ile sohbetin en iyileri ve sevdikleriniz evlerde bir araya toplanmaya başlandı. Ağzının tadını bilenlere özel başlanan “evlere servis meze” hareketine en lezzetli girişi Mezeköy yaptı! En keyifli anlarınıza ortak en güzel mezeleri seçin, isterseniz paket isterseniz anında kapınızda olsun.

Eve servis mezelerde seçenekleriniz bol, tat hep muhteşem. Uzun masalarda sevdiklerinizin damağında kalan lezzet olmak için bekliyoruz.