Meze Severlerin Bilmesi Gereken 5 Bilgi

Meze seveler en iyi meze nerede yenmeli, hangi mezenin mevsimi ve hangisi hangisiyle daha iyi olur tabii ki biliyor. Biz sizin için tarihten sayfalara göz attık, en güzel muhabbetlerin masası güzel sofralarınızın birçok anıya ev sahipliği yaptığını biliyoruz.

Meze kültüründen birkaç bilgi ile ev sahipliği yaptığınız akşamların vakıfı olmanızı, ortamın ufak anekdotlar verecek kişisi olmanız için birkaç bilgiyi size hemen iletiyoruz.

Çilingir Sofrasının Büyüğü

Rakı sözcüğü en başlarda “arak”, tutkunlarına ise “arak-nuş” denirdi. Rakı sözcüğünün “araki ya da “ariki” sözcüğünden türemiş olduğunu düşünüyorlar.

Araki Arapça’da “terleten” anlamına geliyor. Bu kelime Afrika, Asya, Amerika ve Okyanusya’da da farklı varyasyonlarla da söyleniyor.

Meze Ne Demek?

9. ve 10. Yüzyıllarda Farsça’dan çokça kelimenin Türkçeye girdiğğini biliyoruz. Mezenin Farsça’da lezzet anlamına gelen “”maza”dan geldiği düşünüyorlar.

Doğu Akdeniz ticaretinde önemli rol oynayan Cenevizliler bu sözcüğü ilk olarak doğu topraklarında duyduklarını söylüyor.

Meyhaneler Şehri

Bizans İmparatorluğu başkenti ilan edilen İstanbul o zamanlardan beri meyhaneler şehri olarak bilinmekte. Tavernalar, rakılar ve müdavimler artık evlerinde de kendi meyhanelerini kurabiliyor. Siparişler Mezeköy’den!

Aslan Sütü Ne Demek?

İzmir’deki Anastapoulos kardeşlerin, şimdiki Bornova Caddesi’nde bulunan meyhanesinden çıkmadır Aslan Sütü. Meyhanedeki fıçıların üzerinde ailenin kendi amblemi olan aslan figürleri bulunurmuş. Zamanla dilden dile de yayılmış.

Fasıllar, Şenlikler ve Müzikler

Fasıl, Türk Müziği geleneğinde aynı makamdan eserlerin belirli kurallar çerçevesinde seslendirilmesidir. İcra biçimi değil de besteleme düzeni gibi. Ancak meyhaneler, müzikler ve seslerle fasıl artık bir konser olarak da kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın